36 björnar på tilldelning i Gävleborg

Gävle(JJ) Länsstyrelsen i Gävleborgs län har beslutat om årets licensjakt på björn. Totalt får 36 djur fällas under jakten som pågår från 21 augusti till den 15 oktober, rapporterar de i pressmeddelande.

Årets beslut om tilldelning är baserat på resultatet ifrån 2012 års spillningsinventering av björnar i Gävleborgs och Dalarnas län. Även i år är honor med ungar och ungar som följer en hona fredade. Åteljakt efter björn får inte bedrivas i länet.

Rapportering om fälld björn ska ske inom tre timmar efter att björnen har fällts eller påskjutits. När 10 st björnar återstår kortas rapporteringstiden till max en timme, för att minska risken för överskjutning.

Länsstyrelsens besiktningsmän kommer att ta prover från samtliga fällda björnar för uppföljning av jakten och för forskning. I likhet med tidigare år är det ägarens ansvar att chipmärka kraniet, det görs inte längre av polisen. Besiktningsmannen märker dock skinnet direkt i fält. 

Årets tilldelning på 36 djur är ett djur färre än i fjol då 37 björnar tilldelades länet. Under 2013 års björnjakt fälldes 38 björnar i Gävleborgs län.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser