35 döda dovvilt senaste veckorna

Vingåker (JJ) Under de senaste två veckorna har jägaren Jonas Andersson som fått in rapporter om 35 döda dovvilt i södra delarna av Vingåkers kommun. Samma sak hände förra året när mängder av dovvilt dog i Vingåkerstrakten under augusti månad.

Jonas Andersson berättar att djuren alla verkar ha dött inom loppet av några timmar. Det har sett ut som att de har segnat ner intill en sten eller ett träd.

– Ett dovvilt hittades när det bara satt still och det avlivades. Det skickades till Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA) och där konstaterades det att den dött av lunginflammation. Djuret hade höga halter av bakterien pasteurella i svalget, en vanlig bakterie och och om djuret har ett bra immunförsvar ska det inte vara några problem.

Förra sommaren var det också mycket dovvilt som dog i samma trakter. Dock började dovdöden något senare. Även då skickades djur till SVA och det konstaterades att de bar på pasteurellabakterien.

De flesta djuren har hittats är mellan sjöarna Tisnaren och Viren med centrum vid Barksätter, skriver Katrineholms Kuriren.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser