35 döda dovvilt senaste veckorna

Vingåker (JJ) Under de senaste två veckorna har jägaren Jonas Andersson som fått in rapporter om 35 döda dovvilt i södra delarna av Vingåkers kommun. Samma sak hände förra året när mängder av dovvilt dog i Vingåkerstrakten under augusti månad.

Jonas Andersson berättar att djuren alla verkar ha dött inom loppet av några timmar. Det har sett ut som att de har segnat ner intill en sten eller ett träd.

– Ett dovvilt hittades när det bara satt still och det avlivades. Det skickades till Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA) och där konstaterades det att den dött av lunginflammation. Djuret hade höga halter av bakterien pasteurella i svalget, en vanlig bakterie och och om djuret har ett bra immunförsvar ska det inte vara några problem.

Förra sommaren var det också mycket dovvilt som dog i samma trakter. Dock började dovdöden något senare. Även då skickades djur till SVA och det konstaterades att de bar på pasteurellabakterien.

De flesta djuren har hittats är mellan sjöarna Tisnaren och Viren med centrum vid Barksätter, skriver Katrineholms Kuriren.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser