322 renar i en smäll

Hardangervidda (JJ) En fruktansvärd syn mötte de som i fredags kväll upptäckte 322 döda renar på Hardangervidda i Norge. Renarna låg utspridda på ett mycket litet område.

Blixtnedslag dödade flera hundra renar. Foto: Istock

Ett kraftigt oväder drog in över Hardangervidda på fredagen och därför misstänker man nu att vildrenarna samlat sig i en tät grupp för att söka skydd när en blixt slagit ner mitt i flocken.

Totalt 322 renar låg döda på en ytan mindre än ett hektar.

Knyt Nylend på Statens Naturoppsyn är förvånad över antalet renar som dödades av blixten.

– Det är väldigt speciellt. Jag har hört om storboskap som har blivit dödade av blixten, men inte i så våldsamma mängder säger han till NRK.

AKTUELLT

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser