Får jaga rådjur i februari!

Hallstahammar (JJ) Länsstyrelsen i Västmanland säger ja till rådjursjakt i februari. En odlare i Hallstahammars kommun tillstånd till skyddsjakt för att freda sin fruktodling.

Bakgrunden är att en rådjursflock tagit sig in på en inhägnad fruktodling i kommunen.

Försök att mota bort en flock rådjur har misslyckats. Om rådjuren får tillåts finnas kvar kan de förorsaka skador på fruktträdens bark och knoppar, vilket medför stor ekonomisk skada för odlaren.

Förutsättningen är att den bedrivs inom det inhägnade området, att den bedrivs under februari månad, att kid fälls före getter och att jakträttsinnehavaren eller annan person med jakträtt på området sköter jakten.

Länsstyrelsen vill ha en rapport om antalet fällda rådjur under skyddsjakten senast 15 mars i år, skriver tidningen VLT.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser