30 vargar målet i Gävleborg

Gävle (JJ) Enligt de nya förvaltningsmålen för rovdjur i Gävleborg ska det finnas 30 vargar, 88 lodjur och 360 björnar i markerna.

Länets viltförvaltningsdelegation beslutar i övergripande frågor kring länets viltförvaltning. Nu har man bestämt att rovdjursförvaltningen ska sträva efter två föryngringar (familjegrupper) av varg, 36 av björn och 16 av lo.

Den svenska lodjursstammen minskar, vilket bekymrar naturvårdsorganisationerna. Men det nya förvaltningsmålet sattes ändå till 16 familjegrupper, en minskning från tidigare 20.

Länsstyrelsen föreslog 18, vilket forskare tycker är ett lämpligt mål för att hålla en stabil stam, och jägarnas förslag var 12 familjegrupper. I diskussionerna blev det omröstning och då blev det 16. Naturvården reserverade sig mot beslutet, de ville ha 20.

Jägarna angav enligt Sofia Ageheim, länsstyrelsens natur- och viltvårdsenhet, det samlade rovdjurstrycket på rådjur och minskat utrymme för rådjursjakt som anledning till att sträva efter färre lodjur, skriver Ljusdalsposten.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Annonser