30 vargar målet i Gävleborg

Gävle (JJ) Enligt de nya förvaltningsmålen för rovdjur i Gävleborg ska det finnas 30 vargar, 88 lodjur och 360 björnar i markerna.

Länets viltförvaltningsdelegation beslutar i övergripande frågor kring länets viltförvaltning. Nu har man bestämt att rovdjursförvaltningen ska sträva efter två föryngringar (familjegrupper) av varg, 36 av björn och 16 av lo.

Den svenska lodjursstammen minskar, vilket bekymrar naturvårdsorganisationerna. Men det nya förvaltningsmålet sattes ändå till 16 familjegrupper, en minskning från tidigare 20.

Länsstyrelsen föreslog 18, vilket forskare tycker är ett lämpligt mål för att hålla en stabil stam, och jägarnas förslag var 12 familjegrupper. I diskussionerna blev det omröstning och då blev det 16. Naturvården reserverade sig mot beslutet, de ville ha 20.

Jägarna angav enligt Sofia Ageheim, länsstyrelsens natur- och viltvårdsenhet, det samlade rovdjurstrycket på rådjur och minskat utrymme för rådjursjakt som anledning till att sträva efter färre lodjur, skriver Ljusdalsposten.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser