29 lodjur på Jämtlands tilldelning

29 lodjur får skjutas i fem olika områden under licensjakten i Jämtlands län. Licensjakten genomförs för att balansera stammen inom det förvaltningsintervall som Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation har beslutat.

Viltförvaltningsdelegationen i Jämtlands län har beslutat att lodjursstammen i länet ska ha ett förvaltningsmål på 24 föryngringar vilket motsvarar 144 lodjur. Eftersom lodjursstammen i dag ligger betydligt över förvaltningsmålet med 34 föryngringar finns det ett behov av en minskning av länets population av lo.

Jakten koncentreras till fjällområdet och renskötselns åretruntmarker samt till östra Jämtland där renskötsel bedrivs vintertid.

– Vi är angelägna om att minska renskötselns problem med lodjuren nu när lodjursstammen ökat, säger Ruona Burman, Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Jakttiden är första mars till femtonde april, eller tills dess tilldelningen i ett delområde är fylld och jakten avlyses.

Område 1

Högst sju lodjur får fällas.

Område 2

Högst fem lodjur får fällas.

Område 3

Högst sju lodjur får fällas.

Område 4

Högst tre lodjur får fällas.

Område 5

Högst sju lodjur får fällas.

Karta över delområdena på licensjakten. Illustration: Länsstyrelsen i Jämtlands län

Karta över delområdena på licensjakten. Illustration: Länsstyrelsen i Jämtlands län

 

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser