29 lodjur på Jämtlands tilldelning

29 lodjur får skjutas i fem olika områden under licensjakten i Jämtlands län. Licensjakten genomförs för att balansera stammen inom det förvaltningsintervall som Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation har beslutat.

Viltförvaltningsdelegationen i Jämtlands län har beslutat att lodjursstammen i länet ska ha ett förvaltningsmål på 24 föryngringar vilket motsvarar 144 lodjur. Eftersom lodjursstammen i dag ligger betydligt över förvaltningsmålet med 34 föryngringar finns det ett behov av en minskning av länets population av lo.

Jakten koncentreras till fjällområdet och renskötselns åretruntmarker samt till östra Jämtland där renskötsel bedrivs vintertid.

– Vi är angelägna om att minska renskötselns problem med lodjuren nu när lodjursstammen ökat, säger Ruona Burman, Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Jakttiden är första mars till femtonde april, eller tills dess tilldelningen i ett delområde är fylld och jakten avlyses.

Område 1

Högst sju lodjur får fällas.

Område 2

Högst fem lodjur får fällas.

Område 3

Högst sju lodjur får fällas.

Område 4

Högst tre lodjur får fällas.

Område 5

Högst sju lodjur får fällas.

Karta över delområdena på licensjakten. Illustration: Länsstyrelsen i Jämtlands län

Karta över delområdena på licensjakten. Illustration: Länsstyrelsen i Jämtlands län

 

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser