26 vargar får fällas i Norge

Norge (JJ) Norska riksdagen beslutade igår om hur många vargar som ska få fällas under licensjakten.

Norska regeringen har beslutat att 26 vargar får fällas utanför den så kallade vargzonen. Tilldelningen är fördelad på sex regioner.

• Region 1 (Västra Norge) 3 vargar
• Region 2 (Södra Norge) 2 vargar
• Region 3 (Oppland) 7 vargar
• Region 4 och 5 (Oslo, Akershus, Østfold och Hedmark) 12 vargar
• Region 6 (Trøndelag, Møre og Romsdal) 2 vargar

Regeringen meddelar i sitt beslut att miljö- och klimatdepartementet har tagit hänsyn till skadehistorik och skadepotential. De anser att det är önskvärt att begränsa utbredningen av varg utanför vargzonen och minska angreppen i prioriterade betesområden för får, rapporterar tidningen VG.

Rovviltsnämnderna i Norge hade tidigare föreslagit licensjakt på totalt 36 vargar –  24 vargar inom vargzonen och 12 vargar utanför vargzonen.

I dag planerar de länsstyrelser i Sverige som avser genomföra licensjakt på varg i sina län att fatta beslut. Jaktjournalen återkommer med information om tilldelningar.

AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser