26 vargar får fällas i Norge

Norge (JJ) Norska riksdagen beslutade igår om hur många vargar som ska få fällas under licensjakten.

Norska regeringen har beslutat att 26 vargar får fällas utanför den så kallade vargzonen. Tilldelningen är fördelad på sex regioner.

• Region 1 (Västra Norge) 3 vargar
• Region 2 (Södra Norge) 2 vargar
• Region 3 (Oppland) 7 vargar
• Region 4 och 5 (Oslo, Akershus, Østfold och Hedmark) 12 vargar
• Region 6 (Trøndelag, Møre og Romsdal) 2 vargar

Regeringen meddelar i sitt beslut att miljö- och klimatdepartementet har tagit hänsyn till skadehistorik och skadepotential. De anser att det är önskvärt att begränsa utbredningen av varg utanför vargzonen och minska angreppen i prioriterade betesområden för får, rapporterar tidningen VG.

Rovviltsnämnderna i Norge hade tidigare föreslagit licensjakt på totalt 36 vargar –  24 vargar inom vargzonen och 12 vargar utanför vargzonen.

I dag planerar de länsstyrelser i Sverige som avser genomföra licensjakt på varg i sina län att fatta beslut. Jaktjournalen återkommer med information om tilldelningar.

AKTUELLT

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser