26 vargar får fällas i Norge

Norge (JJ) Norska riksdagen beslutade igår om hur många vargar som ska få fällas under licensjakten.

Norska regeringen har beslutat att 26 vargar får fällas utanför den så kallade vargzonen. Tilldelningen är fördelad på sex regioner.

• Region 1 (Västra Norge) 3 vargar
• Region 2 (Södra Norge) 2 vargar
• Region 3 (Oppland) 7 vargar
• Region 4 och 5 (Oslo, Akershus, Østfold och Hedmark) 12 vargar
• Region 6 (Trøndelag, Møre og Romsdal) 2 vargar

Regeringen meddelar i sitt beslut att miljö- och klimatdepartementet har tagit hänsyn till skadehistorik och skadepotential. De anser att det är önskvärt att begränsa utbredningen av varg utanför vargzonen och minska angreppen i prioriterade betesområden för får, rapporterar tidningen VG.

Rovviltsnämnderna i Norge hade tidigare föreslagit licensjakt på totalt 36 vargar –  24 vargar inom vargzonen och 12 vargar utanför vargzonen.

I dag planerar de länsstyrelser i Sverige som avser genomföra licensjakt på varg i sina län att fatta beslut. Jaktjournalen återkommer med information om tilldelningar.

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser