25 björnar och ny åteljatk i Västerbotten

UMEÅ (JJ) Länsstyrelsen i Västerbotten tog i fredags beslutet att 25 björnar ska få fällas under höstens licensjakt. Man beviljar även på nytt åteljakt på prov.

Västerbotten håller alltså björnkvoten på samma nivå om 25 björnar även i år.

– Vi har baserat vårt beslut på de två björnspillningsinventeringar som gjorts på senare år. De ligger även i linje med den björnobservation som gjorts. Stammen är stabil omkring 300 djur och då anser vi att 25 björnar är en bra tilldelning, kommenterar Michael Schneider på länsstyrelsen i Västerbotten.

Länsstyrelsen tillåter även i år åteljakt på prov. Åteljägarna måste anmäla sig till länsstyrelsen och sedan gå en utbildning. En åtel måste ligga långt ifrån hus, vägar och stigar för att minimera möjliga negativa effekter av att vänja björnarna vid utplacerad mat.

Försöken med åteljakt från förra året har sett som lyckade efter utvärdering.  

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser