245 björnar skjutna

Årets björnjakt avslutades den 15 oktober och då hade 245 björnar fällts i landet. Det är en rekordavskjutning i modern tid.

Landets jägare hade tillstånd att skjuta 243 björnar och endast i två län, Värmland och Västernorrland, blev en björn kvar i vardera län. På grund av överskjutning i Gävleborg, Jämtland och Västerbotten slutade årets björnjakt med att 245 djur fällts.  

Så här gick årets jakt, tilldelningen inom parantes. Dalarna, renskötselområdet: 2 (2), Dalarna, utanför renskötselområdet: 33 (33),
Värmland: 1 (2), Gävleborg: 37, överskjutning med två djur, (35)
Västernorrland: 21 (22)
Jämtland, söder om E14: 35 (35), Jämtland, norr om E14: 36, överskjutning med ett djur, (35)
Västerbotten, ovanför odlingsgränsen: 8 (24 björnar fick fällas i hela länet, högst 24 ovanför odlingsgränsen) Västerbotten, nedanför odlingsgränsen: 17, överskjutning med ett djur, (24 björnar fick fällas i hela länet, högst 16 nedanför odlingsgränsen)
Norrbotten (kommunerna Piteå, Luleå, Kalix, Haparanda): 8 (8)
Norrbotten (kommunerna Pajala, Övertorneå, Överkalix samt del av Gällivare nedan odlingsgräns): 10 (10), Norrbotten (övriga länet, 21/8 – 30/9 för området ovan odlingsgräns, 21/8 – 15/10 för området nedan odlingsgräns): 37 (37).

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser