24 vargar ska skjutas i Värmland

Karlstad (JJ) Länsstyrelsen i Värmland har beslutat om licensjakt på högst 24 vargar inom reviren Forshaga, Gårdsjö, Medskogen och Kläggen. Jakten får bedrivas under perioden den 9 januari till 15 februari 2015 eller till dess att länsstyrelsen avlyser jakten.

Beslutet innebär att fyra revir helt ska tömmas på varg i vinter. Man räknar med att det i medeltal finns sex vargar i revir med föryngringar, alltså revir som producerar ungar.

Länsstyrelsen räknar med att det finns 17,5 vargföryngringar i Värmland, inklusive revir gemensamma med Norge.  Om två till tre år Länsstyrelsens plan är att nå målet tolv föryngringar på två till tre år.

Valet av revir som ska tömmas styrs av faktorer som tätheten, påverkan på älgjakten, omfattningen av skador på tamboskap och den genetiska statusen på vargarna, uppger Nya Kristinehamns Posten

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser