220 björnar målet i Västernorrland

Örnsköldsvik (JJ) Efter många års uppgång har den svenska björnstammen börjat minska. Den senaste sammanställningen Naturvårdsverket gjort visar att antalet björnar sjunkit från 3 300 till 2 800 individer.

Den västernorrländaska björnstammen ligger på en ganska stabil nivå där Länsstyrelsens mål är att ha ungefär 20 björnhonor som föder ungar varje år, som motsvarar 180-220 individer.

Det innebär ungefär en björn per kvadratmil, där förekomsterna koncentreras framför allt till inland och glesbefolkade områden, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser