22 ton älgar dog i Sandviken

Sandviken (JJ) Under den snörika vintern sprang 22 ton älgar upp på järnvägsspåren. E:4 och riksväg 80 och blev ihjälkörda.

Den extrema kylan de två senaste vintrarna får älgar och annat vilt att söka sig till järnvägsspåren.
– De blir dödade på spåren eller på någon väg och förs hit till oss. Det har varit mer de senaste vintrarna, säger Mikael Sjölander på Gästrike Avfallshantering, till Gävle Dagblad.
Eftersom organiskt material normal sett inte får deponeras har Gästrike Avfallshantering sökt och fått dispens för att fortsätta ta hand om kadaver från vilt.
Sandvikens kommun skrev i sitt remissvar till länsstyrelsen att frågan om att deponera det trafikdödade viltet borde få en mer permanent lösning än förvaring som kräver dispens.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser