22 sporter från Anschuts

22sporter.jpgTyska Anschuts är en av de absolut största inom .22 vapen. Denna månads testvapen är en modell som kan kallas för .22 sporter. Bössan är kanske lite för tung för att vara en idealisk jaktbössa men om dess huvudsakliga uppgift är träning och tävling är det en utmärkt bössa.

ANSCHUTS tillverkar sin vapen i tyska Ulm och torde vara ett välkänt märke för de flesta skyttar och jägare. Tillverkningen omfattar till största delen vapen i .22 med kantandtändning och luftgevär. På skjutbanor runt om i världen har Anschuts ett mycket gott rykte och andvänds av många toppskyttar. Anschuts har till och med lanserat en bänkskyttemodell för den amerikanska markanden. Bänkskytte med .22 long vapen är en populär sport i USA och Anschutsstudsarna hävdar sig bra i konkurrensen. Anschuts har ett stort utbud av olika vapen för både jakt och sportskytte på sitt program. Allt ifrån enkla och billiga jaktstudsare till mycket avancerade frigevär med prislappar mycket långt ifrån de enkla jaktmodellerna. En sak som de flesta modeller dock har gemensamt är att precisionen brukar hålla hög klass.

Sporter
Månadens testvapen har modellbeteckningen 1451 Beavertail. Detta namn kommer av framstockens utformning. Framstocken är bred undertill för att sedan smalna av upp mot pipkanalen, detta kallas för beavertail och är ett begrepp som åtminstone vi mera sammankopplar med hagelvapen. Men man förstår direkt vad det är frågan om när man ser bössan för första gången. Man kan nog kalla bössan för en sporter, inte ett renodlat tävlingsvapen men inte heller en ren jaktbössa. Bössan väger strax under tre kilo och det är lite mera än en vanlig jaktbössa i .22 long. Detta är dock inte mera än en lätt älgstudsare, så nog går det att bära bössan runt jaktmarken utan att känna allt för stort besvär av vikten.

Bok
Stocken är rejält tilltagen med högt kindstöd och fylligt pistolgrepp, med en kikare monterad får man bra stöd av kolvkammen. Stocken är tillverkad i bok och testexemplaret hade en vackert flammig träbit. Kolv och framstock saknar nätskärning, eftersom stocken är lackad känns den en aning halkig. Nätskärning eller en blästrad yta för att förbättra greppet en aning är en sak som vi skulle önska oss. Kolven är fullt andvändbar även för en vänsterskytt, visserligen får man en bössa med slutstycket på fel sida men för träningsskytte kan det vara ett acceptabelt alternativ. Det finns till och med en handutfyllnad på pistolgreppets vänstra sida. Bokstocken avslutas med en plastbakkappa, detta är inte en bra lösning på en stock av bok. Detta träslag är lättare all slå lös en bit ur än det traditionella kolvmatrealet valnöt. Man behöver inte ställa ner bössan hårdhänt på kolvens tå särskiljt många gånger innan man drabbas av en spricka i kolven.

Enkelt lås
Bössans lås är Anschuts enklaste som återfinns på de billigaste jaktmodellerna och en del billigare sportskyttemodeller. Vi har dock inte sett att detta billigare lås skulle ha en sämre precision än de dyrare modellerna. Låset är dock inte lika elegant och linjeskönt som de högre upp i prisklasserna. Låsningen av slutstycket sker med hjälp av slutstyckshandtaget som på de flesta andra vapen i .22 long. Bössan har ett femskottsmagasin som fungerade bra under våra testskjutningar. Magasin på .22 vapen brukar vara en källa till bekymmer med krånglande matning och deformerade kulor. Här verkar det som Anschuts har lyckats att undvika det mesta av dessa bekymmer. Magasinet frigörs med en liten tangent i magasinets bakkant.
Pipan är helt cylindrisk och har en diameter på 19,8 mm. Vid mynningen finns det ett fräst spår för montering av korntunnel. Pipan kommer nog från någon av Anschuts sportskyttemodeller.

Trycket
Anschuts trycken är berömda för sin goda funktion och pålitlighet i sportskyttekretsar. Det är dock frågan om ganska rejäla prislappar för ett matchtrycket. Några av de som tillverkar matchlås för patroner med centralandtändning andvänder sig av Anschuts matchtrycken. Trycket på testvapnet var tyvärr mycket hårt ställt vilket gjorde frihandsskyttet en hel del svårare än nödvändigt. Med en patron som .22 Long är kulans tid i loppet (lopptid) betydligt längre än på en 6,5×55 till exempel. Detta innebär att en dålig avfyrning blir klart mera märkbar i en .22 Long bössa. Trycket är justerbart så problemet är hanterbart av en vapensmed som vet vad han eller hon gör.

På skjutbanan
Testvapnet sköt inte riktigt bra med standard patroner från RWS och Winchester, runt 20 millimeter på 50 meter. Om man matade bössan med matchpatroner från Lapua krympte dock träffbilderna nästan till hälften i de flesta fall. För att känna på bössan lite mera monterades en viltmålskikare och stegen styrdes mot den väntande grisbanan. Bössan känns riktigt bra att skjuta med på löpande mål. Den kunde i våran smak kunna vara lite mera framtung om det endast ska handla om att skjuta på grisbanan. Den väl tilltagna kolven gör bössan lite baktung. En vikt i mynningen avhjälper detta problem för den som delar våran uppfattning om balansen.

Bra kombinationsbössa
För den som har tänkt sej att både jaga och träna och tävla med en bössa i .22 Long är Anschuts ett bra val. Bössan har magasin vilket gör den lämplig för jakt men samtidigt en tillräkligt tilltagen kolv och pipa för att den ska kännas bra på skjutbanan. Om någon av oss skulle äga vapnet hade nog vi monterat en gummikula på slutstyckshantaget som är i minsta laget för att man ska få ett snabbt och bra grepp. Att säkringen inte fungerade får man nog betrakta som ett olycksfall i arbetet från Anschuts sida. Vi åkte ut till den lokala vapenaffären och kontrollerade några Anschuts bössor och fann att säkringarna fungerade utan anmärkning.

Fakta Anschuts .22 sporter
Kaliber: .22 Long rifle
Magasin: Löstagbart för fem patroner
Längd: 101 cm
Vikt: 2,9 kg
Piplängd: 56 cm
Trycke: Direkt, justerbar vikt och ingrepp
Pris: cirka 4.700 kr
Generalagent: Winscan Scandinavia

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser