20 nya vargkullar i Värmland

Karlstad (JJ) Antalet vargar fortsätter öka. Från cirka 150 individer förra året till cirka 200 i år. Det visar årets rovdjursrapport från länsstyrelsen i Värmland.

– Så länge vi inte jagar varg kommer antalet att öka. För Värmlands del har det tagit ett hopp uppåt i år. Nästa år kan det jämna ut sig, säger Fredrik Wilde på Länsstyrelsen i Värmland, till Nya Wermlands Tidningen.  

Wilde bekräftar att  en föryngring  med fem sex valpar i varje kull betyder 100 nya varga. Om man räknar med fem–sex valpar i varje kull skulle det betyda 100 nya vargar. 
– A alla valpar överlever inte och flera av reviren berör områden utanför länet så alla vargar blir inte kvar i Värmland. Stammen växer i den takt vi förväntar oss, säger Fredrik Wilde.

Länsstyrelsen genomför varje år en rovdjursinventering. I den rapport som nu presenteras har man tittat på förekomsten av lodjur, björn, varg, järv och kungsörn.  

Inventeringen utförs med snöspårning, kompletterat med DNA-analyser för varg och kikarspaning för kungsörn. I vissa fall används övervakningskameror.  
– Vi har haft fotofällor för järv i norra Värmland för att kunna se på honornas spenar om de fått ungar, säger Fredrik Wilde.  

Antalet lodjur i Värmland minskar. Dålig tillgång på mat i form av rådjur tros vara orsaken. Man beräknar att det finns ungefär 54 individer i länet.
För järvens del har man under förra året kunnat individbestämma fyra individer men väntar på DNA-analys för att se eventuell föryngring under 2013. 17 björnar och sju kända kungsörnsrevir med tre häckande par konstateras i rapporten.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Annonser