20 får dödade i vargattack

Skattungbyn (JJ) En varg dödat ett tjugotal får vid Kruppa fäbodar under torsdagen. När länsstyrelsens besiktningsman, Bert Eriksson, kom till platsen gick vargen till attack mot ytterligare ett får mitt framför ögonen på honom och fårägaren Olof Sjeldrup. - Det var ingen rolig syn, säger Bert Eriksson, till Dalarnas tidningar.

Ögonvittnena rusade fram för att avvärja attacken. Vargen släppte då sitt byte och sprang. Fåret var dock så skadat att det fick avlivas.
Vargarna har observerats vid flera tillfällen och troligtvis rör det sig om ett par med valpar. Under de kommande dagarna kommer den drabbade djurägaren att få hjälp av grannar som kommer att patrullera med gevär invid fårhagen.
Byborna har sökt tillstånd till skyddsjakt men fått avslag två gånger. Enligt länsstyrelsen kan byborna nyttja paragraf 28 som innebär att man först ska försöka avärja en attack, men om det inte går har man rätt att avliva vargen.

4 kommentarer

 • Hur många vargar finns det?
  Att inte få skjuta av vargarna är vansinne.

 • Funderar….
  Går inte det där att lösa? Varför skrika på den, det är väl bättre att skjuta först och skrika sen? Har masarna missuppfattat det?

 • -Ingemar!
  Läste på jaktojagare att dom lämnade ett gevär i bilen för dom trodde inte att vargen skulle komma tillbaks när dom var där! Vem skulle kunna tänka sig det om dessa ”skygga” vilda djur? Där har ju vargarna varit inne i byn sen i vintras men ingen skyddsjakt har blivit beviljad! Så tjänstemännen på Länsstyrelese och naturvårdsverk måste ju vara glada nu! Man kan undra vart detta elände ska sluta?

 • Skillnad på folk
  Hade detta varit i Stockholm, så hade vargen/vargarna varit döda för länge sedan. Djuren – och människorna – här uppe är tydligen mindre värda än djur och folk runt stockholmstrakten.

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser