20 får dödade i vargattack

Skattungbyn (JJ) En varg dödat ett tjugotal får vid Kruppa fäbodar under torsdagen. När länsstyrelsens besiktningsman, Bert Eriksson, kom till platsen gick vargen till attack mot ytterligare ett får mitt framför ögonen på honom och fårägaren Olof Sjeldrup. - Det var ingen rolig syn, säger Bert Eriksson, till Dalarnas tidningar.

Ögonvittnena rusade fram för att avvärja attacken. Vargen släppte då sitt byte och sprang. Fåret var dock så skadat att det fick avlivas.
Vargarna har observerats vid flera tillfällen och troligtvis rör det sig om ett par med valpar. Under de kommande dagarna kommer den drabbade djurägaren att få hjälp av grannar som kommer att patrullera med gevär invid fårhagen.
Byborna har sökt tillstånd till skyddsjakt men fått avslag två gånger. Enligt länsstyrelsen kan byborna nyttja paragraf 28 som innebär att man först ska försöka avärja en attack, men om det inte går har man rätt att avliva vargen.

AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser