20 000 för vargriven tik

Mora (JJ) Ägaren till den dräktiga tik som dödades av varg i Saxdalen i Dalarna får 20 000 kronor i ersättning av staten. Däremot får han inte ett öre för de ofödda valparna.

Händelsen inträffade den 5 mars i år. Länsstyrelsens besiktningsman kontrollerade skadorna samma dag och kunde konstatera att det var vargen som varit framme.

Ägaren ansökte om 80 000 kronor i ersättning: dels 20 000 kronor för hunden, dels 60 000 kronor för uteblivna försäljningsintäkter. Hunden var dräktig när vargen slog till. Enligt ägaren hade han räknat med att det skulle bli 3-4 valpar som han skulle ha sålt för 15 000 kronor styck.  

Länsstyrelsen i Dalarna ersätter dock endast tiken, eftersom 20 000 kronor är det maximala belopp som får betalas ut för rovdjursdödad hund.  

”Länsstyrelsen får inte lämna ersättning utöver 20 000 kronor och därför kan inte ersättning lämnas för utebliven försäljning av valpar”, heter det i beslutet som inte kan överklagas, skriver ATL.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser