20 000 för vargriven tik

Mora (JJ) Ägaren till den dräktiga tik som dödades av varg i Saxdalen i Dalarna får 20 000 kronor i ersättning av staten. Däremot får han inte ett öre för de ofödda valparna.

Händelsen inträffade den 5 mars i år. Länsstyrelsens besiktningsman kontrollerade skadorna samma dag och kunde konstatera att det var vargen som varit framme.

Ägaren ansökte om 80 000 kronor i ersättning: dels 20 000 kronor för hunden, dels 60 000 kronor för uteblivna försäljningsintäkter. Hunden var dräktig när vargen slog till. Enligt ägaren hade han räknat med att det skulle bli 3-4 valpar som han skulle ha sålt för 15 000 kronor styck.  

Länsstyrelsen i Dalarna ersätter dock endast tiken, eftersom 20 000 kronor är det maximala belopp som får betalas ut för rovdjursdödad hund.  

”Länsstyrelsen får inte lämna ersättning utöver 20 000 kronor och därför kan inte ersättning lämnas för utebliven försäljning av valpar”, heter det i beslutet som inte kan överklagas, skriver ATL.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser