2 550 björnar i Sverige

Björnforskarna har nu säkrare bedömning av hur många björnar det finns i Sverige. Det är cirka 2 550 med ett spann på 2 350 – 2 900 björnar, enligt en rapport till Naturvårdsverket. Den tidigare bedömningen från 2004 var osäkrare, spannet var då mellan 1 600 – 2 800 björnar.

– Spillningsinventeringar i Västerbotten och Västernorrlands län har bidragit till att vi blivit säkrare på antalet björnar i Sverige, förklarar professor Jon Swenson, Skandinaviska Björnprojektet. Björnar inventeras genom att man samlar in björnspillning för DNA-analys och genom de rovdjursobservationer som jägarna gör under älgjakten. Den sammantagna bilden ger forskarna en möjlighet att beräkna antalet. Hittills har spillningsinventeringar gjorts i Dalarna, Gävleborgs, Västernorrlands och Västerbottens län. I höst är det Jämtlands tur. När de proverna är analyserade är björnforskarna beredda att ge länsvisa skattningar av antalet björnar.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser