2 550 björnar i Sverige

Björnforskarna har nu säkrare bedömning av hur många björnar det finns i Sverige. Det är cirka 2 550 med ett spann på 2 350 – 2 900 björnar, enligt en rapport till Naturvårdsverket. Den tidigare bedömningen från 2004 var osäkrare, spannet var då mellan 1 600 – 2 800 björnar.

– Spillningsinventeringar i Västerbotten och Västernorrlands län har bidragit till att vi blivit säkrare på antalet björnar i Sverige, förklarar professor Jon Swenson, Skandinaviska Björnprojektet. Björnar inventeras genom att man samlar in björnspillning för DNA-analys och genom de rovdjursobservationer som jägarna gör under älgjakten. Den sammantagna bilden ger forskarna en möjlighet att beräkna antalet. Hittills har spillningsinventeringar gjorts i Dalarna, Gävleborgs, Västernorrlands och Västerbottens län. I höst är det Jämtlands tur. När de proverna är analyserade är björnforskarna beredda att ge länsvisa skattningar av antalet björnar.

AKTUELLT

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser