19 hundar konstaterat vargdödade i år

Kungsbacka (JJ) Hittills har 19 hundar anmälts dödade av varg till försäkringsbolag och myndigheter. Det är sju fler jämfört med i fjol.

En av höstens vargdödade hundar. Drevern dödades utanför Årjäng. Foto: Privat
Jesper Jönsson som driver webbportalen vargfakta har gjort en sammanställning över de hundar som attackerats och dödats av varg i år. I listan återfinns inte de hundar som klarat sig med livet i behåll, inte heller de hundar som kan ha dödats av varg men som inte anmälts till myndigheter eller försäkringsbolag.

I fjol anmäldes 12 hundar vargdödade. Enligt Jesper Jönsson sammanfaller ökningen av vargdödade hundar med vargstammens populationsökning.

”Ökningen av vargangrepp på hundar matchar ökningen av antalet vargar. Från ett fåtal angrepp under 1990-talet handlar det nu om tvåsiffriga tal och det finns ingen anledning att tro på en minskning”, skriver han.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser