19 hundar konstaterat vargdödade i år

Kungsbacka (JJ) Hittills har 19 hundar anmälts dödade av varg till försäkringsbolag och myndigheter. Det är sju fler jämfört med i fjol.

En av höstens vargdödade hundar. Drevern dödades utanför Årjäng. Foto: Privat
Jesper Jönsson som driver webbportalen vargfakta har gjort en sammanställning över de hundar som attackerats och dödats av varg i år. I listan återfinns inte de hundar som klarat sig med livet i behåll, inte heller de hundar som kan ha dödats av varg men som inte anmälts till myndigheter eller försäkringsbolag.

I fjol anmäldes 12 hundar vargdödade. Enligt Jesper Jönsson sammanfaller ökningen av vargdödade hundar med vargstammens populationsökning.

”Ökningen av vargangrepp på hundar matchar ökningen av antalet vargar. Från ett fåtal angrepp under 1990-talet handlar det nu om tvåsiffriga tal och det finns ingen anledning att tro på en minskning”, skriver han.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser