18 får björndödade

Allt talar för det är en björn som dödat 18 får utanför Vemdalen i Härjedalen.

Ägaren, Inga-Lis Bromée, saknade fåren när hon skulle hämta hem dem från fäbodvallen. Efter några timmars letande hittades de döda eller så svårt skadade att de fick avlivas.

– De brukar gå i kring vallen och på vallen. Det har aldrig hänt förut att de varit borta. Jag var där senast dagen innan jag skulle ta hem dem, säger hon till Länsstidningen.

Hon har haft får vid vallen i 20 år och har aldrig tidigare varit med om något liknande. Fåren var dessutom av en speciell och ovanlig ras, så kallade klövsjöfår.

– Vi misstänker att det är björn den här gången. Det tredje djuret var delvis övergrävt, vilket björnar kan göra, säger länsstyrelsens besiktningsman Lars Liljemark.

Under dagen ska området undersökas noggrannare av länsstyrelsen och förhoppningen är att man ska hitta spillning från det skyldiga rovdjuret.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser