18 får björndödade

Allt talar för det är en björn som dödat 18 får utanför Vemdalen i Härjedalen.

Ägaren, Inga-Lis Bromée, saknade fåren när hon skulle hämta hem dem från fäbodvallen. Efter några timmars letande hittades de döda eller så svårt skadade att de fick avlivas.

– De brukar gå i kring vallen och på vallen. Det har aldrig hänt förut att de varit borta. Jag var där senast dagen innan jag skulle ta hem dem, säger hon till Länsstidningen.

Hon har haft får vid vallen i 20 år och har aldrig tidigare varit med om något liknande. Fåren var dessutom av en speciell och ovanlig ras, så kallade klövsjöfår.

– Vi misstänker att det är björn den här gången. Det tredje djuret var delvis övergrävt, vilket björnar kan göra, säger länsstyrelsens besiktningsman Lars Liljemark.

Under dagen ska området undersökas noggrannare av länsstyrelsen och förhoppningen är att man ska hitta spillning från det skyldiga rovdjuret.

2 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser