17 kvigor omkom

Frankrike (JJ) Här om dagen utsattes en kvigbesättning i Värmland för en vargattack. En kviga miste livet och 25 djur bröt sig ur hagen. I Frankrike där effekterna av en växande vargpopulation nu ger sig till känna på allvar. Nyligen förlorade en lantbrukare i Haute-Savoie 18 kvigor när en grupp vargar jagade en flock på 70 nötdjur.

Incidenten rapporterades i lokala medier i går och Vargfakta.se uppmärksammade händelsen. En lantbrukare i Haute-Savoie i södra Frankrike fick sin besättning på 70 kvigor jagade av en flock vargar. Djuren sprang i panik och 18 av kvigorna föll ut för ett 30 meter högt stup och omkom.

Kvigorna tillhörde mejeriverksamheten Champ-Alpine, 1 400 meter över Thorens-Glières. Enligt rapporteringen har angrepp skett med jämna mellanrum sedan 2007. Den senaste händelsen har dock lett till de allvarligaste konsekvenserna hittills.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser