160 björnar i Västernorrland

Den tidigare uppskattningen på 80-90 björnar i Västernorrland har reviderats ordentligt. Efter DNA-analys av björnspillning visar det sig att det finns minst 160 björnar i länet.

– Det är överraskande att Västernorrland har så många björnar, säger landshövding Gerhard Larsson, till Sundsvalls Tidning. Våra tidigare uppskattningar har stannat vid 80-90 björnar.
Mest björn finns i den norra länsdelen, men även runt Ånge och i Lidenområdet utanför Sundsvall finns gott om björn.
Totalt har 690 spillningsprover lämnats in till länsstyrelsen som sedan låtit DNA-analysera proverna på laboratorium i Frankrike.
De nya inventeringsresultatet visar att det finns underlag för en ordentlig ökning av björntilldelningen.
I fjol var tilldelningen fyra björnar.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser