160 björnar i Västernorrland

Den tidigare uppskattningen på 80-90 björnar i Västernorrland har reviderats ordentligt. Efter DNA-analys av björnspillning visar det sig att det finns minst 160 björnar i länet.

– Det är överraskande att Västernorrland har så många björnar, säger landshövding Gerhard Larsson, till Sundsvalls Tidning. Våra tidigare uppskattningar har stannat vid 80-90 björnar.
Mest björn finns i den norra länsdelen, men även runt Ånge och i Lidenområdet utanför Sundsvall finns gott om björn.
Totalt har 690 spillningsprover lämnats in till länsstyrelsen som sedan låtit DNA-analysera proverna på laboratorium i Frankrike.
De nya inventeringsresultatet visar att det finns underlag för en ordentlig ökning av björntilldelningen.
I fjol var tilldelningen fyra björnar.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser