”16-åring får inte stå ensam i skjutkuren”

Vikmanshyttan (JJ) - En 16-åring får inte stå ensam i skjutkuren under övningsskjutning. Det säger Lars Björk, Jägareförbundets rikssamordnare för förbundets jaktskyttebanor i Sverige, med anledning av fallet med 16-åriga Judith Sundström.

Lars Björk, mitten, riksansvarig för Jägareförbundets jaktskyttebanor, kommenterar ärendet med Judith Sundström och mamma Elin Ericsson.

Jaktjournalen berättade på söndagen om 16-åriga Judith och hennes mamma, Elin Ericsson, som åkte till jaktskyttebanan i Vikmanshyttan i Dalarna för att övningsskjuta på löpande älg.

– Skjutledaren propsade på att hon skulle vara ensam i skjutkuren. sa Elin Ericsson i Jaktjournalens webbupplaga på söndagen.

Det är inte i enlighet med reglerna, säger Jägareförbundets ansvarige för jaktskyttebanor, Lars Björk.

– En person som är under 18 år får inte vara ensam i skjutkuren under övningsskjutning. Och det räcker inte med att instruktören sitter bakom väggen i angränsande rum och har kontakt med den skytten via exempelvis en lucka. Den som övervakar skjutningen ska stå inom armlängds avstånd, precis som vid uppsiktsjakt, säger Lars Björk.

Ord mot ord

Ord står mot ord när det gäller hurvida Elin och dottern Judith erbjöds att få skjutningen övervakad av instruktör. Mor och dotter säger att skjutledaren ville att Judith skulle vara ensam i kuren.

Skjutledaren Åke Eriksson hävdar att han erbjöd sig att stå bredvid under skjutövningen. Åke Eriksson pekar på att Vikmanshyttans jaktskytteklubb har som policy att det är banans instruktörer som ska övervaka den här typen av skytte.

Jaktskyttebanorna har rätt att besluta så, enligt Lars Björk. Han säger att det i så fall är instruktören som är juridiskt ansvarig.

Men hur blir det med ansvarsfrågan om det är mammans bössa som barnet skjuter med? Är inte mamman fortfarande ansvarig?

– Nej, då är instruktören ansvarig, svarar Lars Björk.

Elin Ericsson undrar om det kan stämma.

– Vad händer om Judith råkar skjuta ett vådaskott när hon skjuter med mitt vapen, säger Elin Ericsson.

– Kravet på personen som står bredvid är att den har rätt att inneha den typ av vapen som används vid skjutningen, säger Lars Björk.

”Ska vara lika för alla”

Helgen innan Judith och Elin besökte skjutbanan, var Judith där med pappa Leif Sundström. Då fick både Judith och ytterligare en underårig flicka skjuta med sina fäder.

– Det är viktigt att banornas ledningar agerar konsekvent. Det ska vara lika för alla, kommenterar Lars Björk.

Skjutledaren Åke Eriksson har beretts möjlighet att kommentera saken.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser