”16-åring får inte stå ensam i skjutkuren”

Vikmanshyttan (JJ) - En 16-åring får inte stå ensam i skjutkuren under övningsskjutning. Det säger Lars Björk, Jägareförbundets rikssamordnare för förbundets jaktskyttebanor i Sverige, med anledning av fallet med 16-åriga Judith Sundström.

Lars Björk, mitten, riksansvarig för Jägareförbundets jaktskyttebanor, kommenterar ärendet med Judith Sundström och mamma Elin Ericsson.

Jaktjournalen berättade på söndagen om 16-åriga Judith och hennes mamma, Elin Ericsson, som åkte till jaktskyttebanan i Vikmanshyttan i Dalarna för att övningsskjuta på löpande älg.

– Skjutledaren propsade på att hon skulle vara ensam i skjutkuren. sa Elin Ericsson i Jaktjournalens webbupplaga på söndagen.

Det är inte i enlighet med reglerna, säger Jägareförbundets ansvarige för jaktskyttebanor, Lars Björk.

– En person som är under 18 år får inte vara ensam i skjutkuren under övningsskjutning. Och det räcker inte med att instruktören sitter bakom väggen i angränsande rum och har kontakt med den skytten via exempelvis en lucka. Den som övervakar skjutningen ska stå inom armlängds avstånd, precis som vid uppsiktsjakt, säger Lars Björk.

Ord mot ord

Ord står mot ord när det gäller hurvida Elin och dottern Judith erbjöds att få skjutningen övervakad av instruktör. Mor och dotter säger att skjutledaren ville att Judith skulle vara ensam i kuren.

Skjutledaren Åke Eriksson hävdar att han erbjöd sig att stå bredvid under skjutövningen. Åke Eriksson pekar på att Vikmanshyttans jaktskytteklubb har som policy att det är banans instruktörer som ska övervaka den här typen av skytte.

Jaktskyttebanorna har rätt att besluta så, enligt Lars Björk. Han säger att det i så fall är instruktören som är juridiskt ansvarig.

Men hur blir det med ansvarsfrågan om det är mammans bössa som barnet skjuter med? Är inte mamman fortfarande ansvarig?

– Nej, då är instruktören ansvarig, svarar Lars Björk.

Elin Ericsson undrar om det kan stämma.

– Vad händer om Judith råkar skjuta ett vådaskott när hon skjuter med mitt vapen, säger Elin Ericsson.

– Kravet på personen som står bredvid är att den har rätt att inneha den typ av vapen som används vid skjutningen, säger Lars Björk.

”Ska vara lika för alla”

Helgen innan Judith och Elin besökte skjutbanan, var Judith där med pappa Leif Sundström. Då fick både Judith och ytterligare en underårig flicka skjuta med sina fäder.

– Det är viktigt att banornas ledningar agerar konsekvent. Det ska vara lika för alla, kommenterar Lars Björk.

Skjutledaren Åke Eriksson har beretts möjlighet att kommentera saken.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser