12 lodjur får skjutas

Östersund (JJ) Länsstyrelsen i Jämtlands län beslutar om tillstånd till skyddsjakt efter sex lodjur inom Jijnjevaerie sameby och sex loar inom Jovnevaerie sameby, rapporterar de i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till länsstyrelsens beslut är att Riksdagen har fastslagit en toleransnivå för rennäringen om maximalt 10 procents förluster orsakade av rovdjur. Målet ska nås med bibehållna rovdjursstammar, vilket medför att förvaltningsåtgärder bör sättas in där störst effekt uppnås.

Jijnjevaerie var bland de första samebyarna som signalerade ett allt för starkt rovdjurstryck. Möte med Länsstyrelsen och SSR hölls hösten 2006 där samebyn påtalade en mycket allvarlig situation för samebyn. Under perioden 2007-2010 beräknar samebyn en årlig förlust på cirka 70 procent av födda kalvar, vilket medförde att samebyn tvingades kraftigt reducera sitt slaktuttag.

Inom Jovnevaerie sameby är området i anslutning till åretruntmarkerna utpekade som särskilt viktigt för rennäringen som bete under såväl sommar som vinterperiod eftersom områdets granskogar innehåller ett stort utbud av såväl svampar som lavar. Det aktuella området har en dokumenterat hög skadebild förorsakad av lo. Länsstyrelsen bedömer därför att ett begränsat uttag av lo i området kan medföra en betydligt högre överlevnad inom samebyarnas renhjordar. Beslutet gäller under tiden från 20 mars 2015 till och med den 15 april 2015.

Detta skriver länsstyrelsen i Jämtlands län i ett pressmeddelande på sin hemsida.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser