12 lodjur får skjutas

Östersund (JJ) Länsstyrelsen i Jämtlands län beslutar om tillstånd till skyddsjakt efter sex lodjur inom Jijnjevaerie sameby och sex loar inom Jovnevaerie sameby, rapporterar de i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till länsstyrelsens beslut är att Riksdagen har fastslagit en toleransnivå för rennäringen om maximalt 10 procents förluster orsakade av rovdjur. Målet ska nås med bibehållna rovdjursstammar, vilket medför att förvaltningsåtgärder bör sättas in där störst effekt uppnås.

Jijnjevaerie var bland de första samebyarna som signalerade ett allt för starkt rovdjurstryck. Möte med Länsstyrelsen och SSR hölls hösten 2006 där samebyn påtalade en mycket allvarlig situation för samebyn. Under perioden 2007-2010 beräknar samebyn en årlig förlust på cirka 70 procent av födda kalvar, vilket medförde att samebyn tvingades kraftigt reducera sitt slaktuttag.

Inom Jovnevaerie sameby är området i anslutning till åretruntmarkerna utpekade som särskilt viktigt för rennäringen som bete under såväl sommar som vinterperiod eftersom områdets granskogar innehåller ett stort utbud av såväl svampar som lavar. Det aktuella området har en dokumenterat hög skadebild förorsakad av lo. Länsstyrelsen bedömer därför att ett begränsat uttag av lo i området kan medföra en betydligt högre överlevnad inom samebyarnas renhjordar. Beslutet gäller under tiden från 20 mars 2015 till och med den 15 april 2015.

Detta skriver länsstyrelsen i Jämtlands län i ett pressmeddelande på sin hemsida.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser