12 björnar på två veckor

Norrbotten (JJ) I renkalvningstider söker sig björnarna till renarna och skadorna kan bli förödande. Därför är Länsstyrelsen generös med skyddjaktsbeviljanden. Sedan den 29 april har 12 björnar skjutits i Norrbotten.

Länsstyrelsen i Norrbottens län har tagit emot tio skyddsjaktsansökningar från Samebyar sedan den 29 april. Nio av dem har beviljats och totalt 12 björnar har hittills fällts. Dessutom har skyddsjakts beviljats på ytterligare tre björnar.

– Björn i kalvningsland fungerar inte, säger Anna Danell, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen till Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser