100 vargar i Danmark

Köpenhamn (JJ) Det finns plats för cirka 80-100 vargar i Danmark enligt forskare vid Århus universitet. Just nu är det osäkert om hur många vargar som finns i landet.

I 199 år har Danmark varit vargfritt, i två år har fyra varghanar invandrat och uppehåller sig på Jylland. Med hjälp av DNA-analyser har man konstaterat att vargarna vandrat in från Polen och Tyskland. I dagsläget är man dock osäker om vargarna finns kvar.

Forskare vid Århus Universitet har uppskattat att Danmark kan hysa cirka 80-100 vargar, baserat på födotillgången. Främst är det rådjur och hjort som ska föda vargarna.

Nu har naturvårdsintressena, lantbrukarna och jägarna enats om en förvaltningsplan som bygger på ersättning för dödade tamdjur, samt viss skyddsjakt.

Osäkerheten om vargen kommer att etablera sig på allvar i landet är osäkert.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser