100 vargar i Danmark

Köpenhamn (JJ) Det finns plats för cirka 80-100 vargar i Danmark enligt forskare vid Århus universitet. Just nu är det osäkert om hur många vargar som finns i landet.

I 199 år har Danmark varit vargfritt, i två år har fyra varghanar invandrat och uppehåller sig på Jylland. Med hjälp av DNA-analyser har man konstaterat att vargarna vandrat in från Polen och Tyskland. I dagsläget är man dock osäker om vargarna finns kvar.

Forskare vid Århus Universitet har uppskattat att Danmark kan hysa cirka 80-100 vargar, baserat på födotillgången. Främst är det rådjur och hjort som ska föda vargarna.

Nu har naturvårdsintressena, lantbrukarna och jägarna enats om en förvaltningsplan som bygger på ersättning för dödade tamdjur, samt viss skyddsjakt.

Osäkerheten om vargen kommer att etablera sig på allvar i landet är osäkert.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Annonser