10 000 i böter för smitning från viltolycka!

Polisen i Skåne har blivit strängare i jakten på de som kör på djur utan att rapportera det till polisen. Att köra på vilt utan att göra en polisanmälan kan kosta 10  000 kronor i böter, skriver Trelleborgs Allehanda.

– När bilister inte anmäler viltolyckor i tid så är det ett brott mot jaktlagen.  Vi har legat i framkant och försökt att driva det ganska aktivt i Skåne, säger Hasse Persson kommissarie och länsansvarig för viltolyckor.  
I Skåne nästan fördubblades brotten mot jaktlagen från 2008 till 2009. Huvudförklaringen är att polisen i Skåne allt oftare anmäler bilister som kört på djur utan att tala om det.   
Om man fälls för smitning brukar det leda till fyrtio dagsböter. För en höginkomsttagare kan det innebära 10 000 kronor i böter.   
Tidigare krävdes att viltet skulle vara skadat för att anmälningsplikten skulle gälla. Men eftersom det är svårt att i efterhand bevisa om djuret är skadat, räcker det från och med årsskiftet med en sammanstötning för att anmälningsplikten ska gälla.  

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser