10 000 i böter för smitning från viltolycka!

Polisen i Skåne har blivit strängare i jakten på de som kör på djur utan att rapportera det till polisen. Att köra på vilt utan att göra en polisanmälan kan kosta 10  000 kronor i böter, skriver Trelleborgs Allehanda.

– När bilister inte anmäler viltolyckor i tid så är det ett brott mot jaktlagen.  Vi har legat i framkant och försökt att driva det ganska aktivt i Skåne, säger Hasse Persson kommissarie och länsansvarig för viltolyckor.  
I Skåne nästan fördubblades brotten mot jaktlagen från 2008 till 2009. Huvudförklaringen är att polisen i Skåne allt oftare anmäler bilister som kört på djur utan att tala om det.   
Om man fälls för smitning brukar det leda till fyrtio dagsböter. För en höginkomsttagare kan det innebära 10 000 kronor i böter.   
Tidigare krävdes att viltet skulle vara skadat för att anmälningsplikten skulle gälla. Men eftersom det är svårt att i efterhand bevisa om djuret är skadat, räcker det från och med årsskiftet med en sammanstötning för att anmälningsplikten ska gälla.  

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser